Ana Sayfa Haber 42. İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülleri Sahiplerini Buldu

42. İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülleri Sahiplerini Buldu

8 dk okunur
0
0
30

42. İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülleri sahiplerini buldu. İKSV… Film festivali… Nevra Serezli… Kayhan Yıldızoğlu… Detaylar Kitap Magazin‘de…

42. İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülleri

42. İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülleri sahiplerini buldu

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 7-18 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek 42. İstanbul Film Festivali’nin Sinema Onur Ödülleri sahipleri belirlendi. Festival tarafından sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Onur Ödülleri bu yıl iki sinema ve tiyatro oyuncusu Kayhan Yıldızoğlu ve Nevra Serezli’ye verilecek. Ödüller, 6 Nisan gecesi düzenlenecek 42. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde sunulacak.

Sinema ve tiyatro oyuncusu Kayhan Yıldızoğlu

Tiyatro ve sinema oyuncusu Kayhan Yıldızoğlu 1933’da İstanbul’da doğdu, liseyi Ankara’da bitirdi.

Sanatçılarla dolu bir aileye mensup olan Yıldızoğlu’nun annesi Karagöz-Hacivat ustası, dört teyzesi Türk müziği sanatçısıydı. Hukuk fakültesini üçüncü sınıfta bıraktı. Askerliğini yedek subay olarak yaptıktan sonra İstanbul Kambiyosu’nda döviz komiseri olarak çalışmaya başladı. Burada çalışırken 1957’de tesadüfen Muhsin Ertuğrul ile tanışarak oyunculuk seçmelerine katıldı ve böylece İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda 27 yıl çalıştı.

Süreyya Duru’nun önerisiyle 1966’da ilk filmi Malkoçoğlu’nda rol aldı. Zeki Ökten, Halit Refiğ, Lütfi Ö. Akad, Duygu Sağıroğlu, Memduh Ün gibi yönetmenlerle çalıştı. Türk sinemasında genellikle yardımcı rollerde oynadı; 300’ü aşkın filmde oynadı ve 1986’dan sonra onlarca televizyon dizisinde birçok farklı karakteri canlandırdı, imparatordan mafya babasına “kaliteli kötü adamları” oynamaktan keyif aldı. İngiltere, Rusya, İtalya’da çalıştı; tiyatro oyunculuğunu 2015’e kadar sürdürdü.

Rol aldığı film ve diziler arasında Malkoçoğlu (1966), Artık Sevmeyeceğim (1968), Kurşunların Kanunu (1969), Tarkan (1969), You Can’t Win ‘Em All / Paralı Askerler (1970), Şoför Nebahat (1970), Üç Arkadaş (1971), Çiçek Taksi (1995), Eşkıya (1996), Yabancı Damat (2004), Akasya Durağı (2008), Küçük Ağa (2014), Kurtlar Vadisi Pusu (2015), Arka Sokaklar (2018) sayılabilir. 2015’te Antalya Film Festivali’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü, aynı yıl Kayseri Film Festivali’nde Altın Çınar Ödülü, 2018’de Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri’nde Sinema Onur Ödülü’ne layık görüldü. Sadri Alışık Kültür Merkezi’nde ders verdi. Tiyatroyu bir okul olarak gören Kayhan Yıldızoğlu, sinemanın iletişim ve etki gücünü benimsedi, “Sevgi geri çevrilmez,” diyerek izleyicinin saygısını ve sevgisini hiç kaybetmedi.

Sinema ve tiyatro oyuncusu Nevra Serezli

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, dublaj sanatçısı Nevra Serezli, 1944’te Ankara’da doğdu, İstanbul’da büyüdü. Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nden mezun oldu, LCC’de tiyatro kurslarına katıldı.

1966’da Dormen Tiyatrosu’nda Cengiz Han’ın Bisikleti oyunuyla ilk kez profesyonel olarak sahneye çıktı. 1967’de Ankara Sanat Tiyatrosu’nun Durdurun Dünyayı İnecek Var oyununda rol aldı, Dormen Tiyatrosu’nda Nalınlar ile İngiltere ve İtalya’da tiyatro festivallerine katıldı. 1970-1978 arasında eşi Metin Serezli ve Altan Erbulak ile kurduğu Çevre Tiyatrosu’nda yer aldı; Şan Tiyatrosu’nda Hisseli Harikalar Kumpanyası, Sait Hop Sait, Şen Sazın Bülbülleri oyunlarında rol aldı; 1984-1989 arası Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda çalıştı. 1990’da tekrar Dormen Tiyatrosu’nda bir süre çalıştıktan sonra Tiyatro İstanbul topluluğuna katıldı.

Nevra Serezli birçok sinema filminde ve televizyon dizisinde rol aldı, seslendirme yaptı. İlk kez 1966’da Ülkü Erakalın’ın yönettiği Kara Trenfilmiyle sinemaya atıldı. Çılgın Sonbahar oyunundaki rolü ile Avni Dilligil En Başarılı Kadın Oyuncu Ödülü ve Ankara Sanat Kurumu En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandı. Ege Üniversitesi Altın Kariyer Ödülü, Kocaeli Film Festivali Onur Ödülü, 9 Eylül Üniversitesi Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü, Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü, İzmir Film Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü, Çolpan İlhan Özel Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Uğur Mumcu Anma Ödülü’ne layık görüldü.

Rol aldığı filmler arasında İntikam Meleği – Kadın Hamlet (1976), Ne Olacak Şimdi (1979), Zübük (1980), Git Başımdan, Kılıbık (1983), Metres (1983), Atla Gel Şaban (1984), Aşık Oldum (1985), Kocan Kadar Konuş (2015), Oregon (2023); diziler arasında ise Başrolde Aşk, Bebek İşi, Altın Kızlar, Sevgili Dünürüm, Sihirli Annem, Senin Hikâyen sayılabilir. 2021’de Tiyatrokare’de Ağaçlar Ayakta Ölür oyunuyla 11 yıl sonra tiyatro sahnesine geri döndü.

Daha İlgili Makaleler Yükle
Daha Yükle Haber Servisi
Daha Fazla Yükle Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanda fayda var!

İzzet Keribar’dan Renklerin Yolculuğu Sergisi İstanbul Modern’de

İzzet Keribar’dan Renklerin Yolculuğu Sergisi İstanbul Modern’de… Küratö…