Ana Sayfa Haber Uzman Pedagog Oya Akbaş Uyardı: Post-Travmatik Stres Bozukluğu

Uzman Pedagog Oya Akbaş Uyardı: Post-Travmatik Stres Bozukluğu

5 dk okunur
0
0
1,856

Korona virüsünün tüm dünyada etkisini gösterdiği ve birçok insanın kendisini ve ailesini evlerde gönüllü karantinaya aldığı günler zorlu geçiyor. Karantina günlerinin bitmesinin ardından ise insanları yeni bir tehlike bekliyor. Pozitif Disiplin, Özel Çocuk, Pozitif Sınır Koyma Teknikleri ve Anne Karnında Yuva Sıcaklığı isimli kitapların yazarı Uzman Pedagog ve Nöropsikolog Oya Akbaş, karantina günlerinin ardından özellikle çocuklarda post-travmatik stres bozukluğuna dikkat edilmesi yönünde uyarılarda bulundu.

Post-Travmatik Stres Bozukluğu Olabilir!

Korona virüsü insan hayatını tehlikeye atmaya devam ediyor. Halen günde binlerce insan bu virüsün etkisiyle yaşamını yitiriyor. Hastalığın yayılmasını engellemek için birçok ülkede zorunlu sokağa çıkma yasakları uygulanırken, bazı ülkelerde de insanların gönüllü karantina geçmesi çağrılarında bulunuluyor.

Karantina günlerinde evde kapalı kalmak, sokağa çıkamamak, stres atamamak herkesin ortak sıkıntıları. Ancak korona virüsünün ölümcül yönü hesaba katıldığı zaman herkes bu duruma katlanmak zorunda kalıyor. Karantina günlerinin ilerleyen zamanlarda sona ermesinin ardından ise insanları başka bir tehlike bekliyor:  Post-travmatik stres bozukluğu!

Pedagog ve Nöropsikolog Oya Akbaş Uyarıyor!

Pozitif Disiplin, Özel Çocuk, Pozitif Sınır Koyma Teknikleri ve Anne Karnında Yuva Sıcaklığı isimli kitapların yazarı Uzman Pedagog ve Nöropsikolog Oya Akbaş, ebeveynlerde ve çocuklarda karantina günlerinin ardından post-travmatik stres bozukluğunun yaşanabileceğini uyararak buna karşı tedbirler alınması gerektiği yönünde tavsiyelerde bulundu. Oya Akbaş’ın tavsiyeleri ise şu yönde:

“Ülkemizin içinde bulunduğu bu zorlu süreç elbette ki sona erecek ama birçok şey artık eskisi gibi olmayacak. Yetişkinler de ve çocuklarda post-travmatik stres bozukluğu oluşacak.

Bunun oluşmasını engellemek bir nebze elimizde. Uzun süre karbonhidrat yememek seratonin seviyesini düşürür ve bu durum depresyona yol açar. Yoğun diyetlerden uzak durmak, dengeli beslenmek bu dönemde çok daha önemli. Özellikle çocuklar da.

Gün içerisinde fiziksel ve zihinsel aktiviteler yapmaya gayret etmek bu sürecin iyi geçmesinde en büyuk rolü üstleniyor. Kendinizi zor da hissettiğiniz şu günlerde zihninizde iki kutucuk oluşturun, biri günlük kutucuk olsun, diğeri ileriki günler için olsun ve bu her iki kutucuğu da önceliklerinizi belirleyerek doldurmaya gayret edin. Yani günlük kutucuk ânı kurtaran ve hayatta kalmamızı sağlayan diğeri de ileriye dönük planlarla ilgili bilgilerle dolsun.

Oya Akbaş Kimdir?

Oya Akbaş, Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olmuştur. Aile ve çocuk eğitimi alanında araştırmalar yapmış ve çeşitli makaleler kaleme almıştır. Ayrıca Pozitif Disiplin, Özel Çocuk, Pozitif Sınır Koyma Teknikleri ve Anne Karnında Yuva Sıcaklığı isimli kitapları  yazmıştır. Yeditepe Üniversitesi Ergen Psikolojisi bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.

Daha İlgili Makaleler Yükle
Daha Yükle Haber Servisi
Daha Fazla Yükle Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanda fayda var!

Hayatla Güçlü Bir Bağ Kurmak İçin “Anda Kalmanın Gücü”

Hayatla Güçlü Bir Bağ Kurmak İçin “Anda Kalmanın Gücü”… Vesile Kara̷…