Hızlı okuma teknikleri, özellikle sınava hazırlanan öğrenciler ve çok hızlı okuyarak yeni kitaplarla tanışmak isteyen okurlar tarafından merak edilen bir konu. Murat Tunalı‘nın Yediveren Yayınları bandıyla çıkan kitabı “Anlayarak Hızlı Okuma Teknikleri ve Okuma Psikolojisi” isimli kitabı yalnızca hızlı okumanızı sağlayacak teknikleri anlatmıyor aynı zamanda bu teknikleri psikolojik bir dikkatle sunuyor. Kitap Magazin, bugün Murat Tunalı var…
Hızlı okuma teknikleri
Murat Tunalı’nın “Anlayarak Hızlı Okuma Teknikleri ve Okuma Psikolojisi” isimli kişisel gelişim kitabı, kitap kurtlarının daha hızlı kitap okumasını sağlayacak teknikleri içeriyor. Kitapta konunun beyinle ve psikoloji ile ilişkisinin hangi boyutta olduğu ele alınmış. Yazar özellikle bu konunun önemli olduğunu düşünüyor. Çünkü hızlı okuma tekniklerini öğrenmek, biraz da psikolojik hazırlık işi. Peki, bu kitabı okuduktan sonra ne mi olacak? Okuma hızınız minimum iki katına çıkacak. 1 dakikada 1.000 kelime okuyabilmenin altında yatan sırları öğreneceksiniz. Birkaç saatte bir kitap bitirebilmenin tadına varacaksınız. Ve öğrenciler! Sınavlarda ‘zaman yetmedi’ sorunu ortadan kalkacak. Bir soruyu birkaç saniyede çözebilir duruma geleceksiniz. Sayfalarca ders notları artık gözünüzü korkutamayacak. İnsanoğlu alışkanlıklarını davranışları yoluyla kazanır. Okumak bir alışkanlıksa ‘hızlı okuma’ daha gelişmiş bir alışkanlık biçimidir. Bunu kazanabilmek için belli bir süreçten geçmeniz ve eğitimini tamamlamanız gerekmektedir. Bu kitapta ‘Hızlı Okuma Teknikleri’ni ve uygulama biçimlerini öğreneceksiniz. Bazı teknikler zor ve uygulanamaz gelse de kesinlikle disiplini elden bırakmamalısınız. Yazar bütün bunları, manifesto olabilecek şu cümlesiyle ortaya koyuyor:
“Unutmayın insan başarabileceğine inandığı şeyi başarır. Hiçbir şeyi bile!”
Murat Tunalı Kimdir?
1982’de İzmir’de doğan Murat Tunalı, ilk ve orta öğrenimini burada tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden 2005 yılında mezun oldu. Akademik kariyerini Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisans yaparak devam ettirdi. Bireysel gelişim ve öğrenme psikolojisi alanındaki kariyerini kurumlara ve kişilere yönelik eğitim seminerleri vererek, çeşitli dergilerde makaleler kaleme alarak devam ettirmektedir. TGRT FM’de Benim Ailem adlı programı sunmaktadır. Eğitimci-yazar Murat Tunalı’nın yayınlanmış 8 eseri bulunmaktadır. En çok okunan eseri “Umudunu Kaybetme” eseri olmuştur.
Kitabın içinde neler var?
Kitabın ilk bölümünde okuma süreci, dikkat, performansı etkileyen faktörler, heyecan, disiplin, okunan kitabın yapısı, okuma sürecini olumsuz etkileyen hususlar üzerinde durulmuş. İkinci bölümde beyin, beynin nasıl çalıştığı ve gözün okuma üzerindeki etkisi anlatılmış. Üçüncü bölümde okuma hızı kavramını anlatan yazar, okuma hızının nasıl geliştirileceğini anlatmış. Dördüncü bölümde konuyu eğlenceli bir biçimde ele alırken beşinci, altıncı ve yedinci bölümde okuma hızını artırmaya yönelik çalışmalar üzerinde duruyor.