Ana Sayfa Haber Aura Seminerleri Hilmi Yavuz

Aura Seminerleri Hilmi Yavuz

8 dk okunur
0
0
91
Aura Seminerleri Hilmi Yavuz… Günümüzün en önemli şairlerinden ve felsefecilerinden biri olan Hilmi Yavuz Aura İstanbul semirlerleri veriyor… Ayrıntılar Kitap Magazin‘de…
Bir şunu diyen bir yazı 'ONLINE AURASEMİNERLER AURAS BAHAR 2021 04/MAYIS/ HİLMİ YAVUZ-1 BILINÇ AURA iSTANBUL' görseli olabilir

Aura Seminerleri Hilmi Yavuz

AURA İstanbul Bahar’21 Dönemi Seminerleri, dört farklı kavramın ele alınacağı dört seminerden oluşacak seride şair, yazar ve felsefeci Hilmi Yavuz’u ağırlıyor. @hilmiyavuzofficial

4 Mayıs Salı, 14.00: Bilinç
11 Mayıs Salı, 14.00: Kutsal
18 Mayıs Salı, 14.00: Hakikat
25 Mayıs Salı, 14.00: Bilgi

“Bilinç” başlıklı ilk dijital seminer, 4 Mayıs Salı günü saat 14.00’da gerçekleşecek. Seminer dizisini dinlemek isteyenler YouTube kanalımıza abone olarak, canlı yayından haberdar olabilir.Bilge şair Hilmi Yavuz Kimdir?

Şair ve yazar. 14 Nisan 1936 tarihinde İstanbul’da doğdu. Terme İlkokulu (1947), Siirt Ortaokulu (1950) ve Kabataş Erkek Lisesi (1954)’ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki öğrenimini yarıda bırakarak İngiltere’ye gitti. BBC Türkçe Yayınlar Bölümünde (1964-69) çalıştı. 1969’da Londra Üniversitesi (University College) Felsefe Bölümü’nü bitirdi. Gazeteci olarak “Vatan (1957-62), “Cumhuriyet (1962-64), “Milliyet” ve “Yeni Ortam gazeteleri ile “Meydan Larousse ansiklopedisi (1970-77) ve Gelişim Yayınları (1972-78)’nda çalıştı. 1969 yılında Londra’dan dönünce Ali Hikmet takma adıyla “Cumhuriyet” gazetesinde yazılar yazdı. Ayrıca Osman Şirvan, Yavuz Ömercanoğlu, İrfan Külyutmaz takma adlarını da kullandı. Öğretim üyesi olarak Boğaziçi Üniversitesi (1974-90)’ndefelsefe, Mimar Sinan Üniversitesi (1990)’nde uygarlık tarihi dersleri verdi. 1989-94 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı yaptı. TRT İstanbul Radyosu’nda “Gecenin İçinden”, TRT 2 Televizyonu’nda “Ondan Sonra” (1995), “Şiir Her Zaman”, CNN Türk Televizyonu’nda “Gökkubbemiz” (1999-2000) adıyla programlar hazırlayıp sundu. Bir süre Can Yayınları’nın şiir dizisini yönetti. Bilkent Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. “Zaman” gazetesinde yazarlık yaptı.

İlk şiiri “Sabahların Türküsü”, Kabataş Erkek Lisesi’nde edebiyat öğretmeni olan şair Behçet Necatigil’in yönetiminde yayımlanan “Dönüm” dergisinde (1952) yayımlanmıştı. Sonraki yıllarda şiirleri, arkadaşlarıyla birlikte önce el yazısıyla hazırladıkları “Sesimiz”dergisinde  (1952-53) yayımlandı. Bu dönemde daha çok İkinci Yeni akımının etkisinde imgeyi önceleyen şiirler yazdı. İmgeci şiir anlayışını sonraki yıllarda da sürdüren Yavuz, ancak İkinci Yeni anlayışından farklı, zaman zaman toplumcu, zaman zaman mitolojik, zaman zaman mistik öğeler içeren ve Divan şiiri geleneğinden etkilenen kendine özgü bir şiiri geliştirdi. Gelenek ile çağdaş bir bakışı kaynaştıran, biçimle özün dengelendiği bir düzey sergiledi ve tasavvuf felsefesinden yararlanarak kendine özgü bir sözcük ekonomisi oluşturdu… İkinci şiir kitabı olan “Bedreddin Üzerine Şiirler”den (1075) başlayarak, daha sonraki kitaplarının tümünde bir izlek (konu) etrafında yazdığı şiirleri topladı. Daha doğrusu, her kitap için bir konu belirleyerek şiirlerini o izlekte oluşturdu.

Hilmi Yavuz, Hukuk Fakültesi öğrencisiyken Erdal Öz, Onat Kutlar, Adnan Özyalçıner, Kemal Özer gibi şair ve yazar arkadaşlarıyla birlikte a dergisini çıkardı. Cemal Süreya’nın Folklor Şiire Düşman başlıklı ünlü yazası da ilk kez bu dergide yayımlanmıştı. Çalıştığı gazetelerde eleştiri, deneme ve inceleme yazıları yayımlayan Yavuz’un şiir ve edebi denemeleri ayrıca Yeditepe, yeni a, Varlık, Hürriyet Gösteri, Yeni Ufuklar, Küçük Derg, Şiir Sanatı, Papirüs, Milliyet Sanat gibi dergilerde yer aldı. Zaman gazetesinde haftalık köşe yazıları yazdı. Şair olarak kendisini kabul ettirdiği kitaplarından biri olan Doğu Şiirleri (1977) kitabıyla 1978 Yeditepe Şiir Ödülünü, Zaman Şiirleri ile de 1987 Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü’nü; Modernleşme Oryantalizm İslâm adlı eseriyle de 1999 yılı Türkiye Yazarlar Birliği Fikir Ödülü’nü aldı. 1970’li yıllardan itibaren kendisiyle yapılan söyleşileri Şiir Henüz ve Şiirim Gibi Yaşadım adlı iki kitapta derledi.

Şair ve yazar Talât Sait Halman tarafından Hilmi Yavuz’a çağdaş “Şairi Azam” sıfatı verilmiştir. Mustafa Şerif Onaran ve Talat Sait Halman ile birlikte TRT 2 Televizyonunda “Önce Şiir Vardı” ve “Şiir Her Zaman” adlı yıllarca süren haftalık iki program yaptılar. Başka televizyon kanallarında, özellikle Beşir Ayvazoğlu ile programlar yaptı.

Daha İlgili Makaleler Yükle
Daha Yükle Haber Servisi
Daha Fazla Yükle Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanda fayda var!

5. Enver Gökçe Toplumcu Gerçekçi Şiir Ödülü Hatice Tarkan Doğanay’ın

5. Enver Gökçe Toplumcu Gerçekçi Şiir Ödülü Hatice Tarkan Doğanay’ın… Yüzüme O…