Alişan Kapaklıkaya… Siyah Pantolon kitabının çocuk versiyonu çıktı. Alişan Kapaklıkaya’nın son eseri… Dokunaklı bir aile dramı… Sevginin herhangi bir şart olmadan sunulması, esirgenmemesi temalarını içeren kitap… Çocukların öğrenmesi gereken değerleri, onların dil ve anlayış düzeyine göre adapten eden yazar, gerçek bir yaşam öyküsünden yola çıkmış. Kitap Magazin olarak Yediveren Yayınlarından çıkan Siyah Pantolon’un çocuk versiyonunu inceledik.
Alişan Kapaklıkaya Siyah Pantolon Çocuk Versiyonu
Kişisel gelişim uzmanı yazar Alişan Kapaklıkaya, kardeşi Rafet’in öyküsünü Siyah Pantolon isimli son kitabında anlatıyor.
“BABAM, ŞEHİRLİ AYAKKABISI ALIR MI?”
Rafet’in dramı, yukarıdaki sözde gizli. Yokluk içinde büyüyen bir ailenin üç erkek çocuğu bir pantolona sahip olmak istiyor. Büyüklerinin pantolonundan dikilen pantolonları giyen üç erkek kardeşten ikisine pantolon alan baba, Rafet’e maddi imkansızlıklardan dolayı alamıyor. Rafet, mavi bir pantolon hayaliyle yaşayan küçük bir çocuk. Baba, iki abisine pantolon alıyor. Kendisine de pantolon alınacağını düşünen Rafet, babasının kendisine pantolon almadığını görünce çok üzülüp ağlıyor. Abisinden pantolonu sadece evde giymek için ödünç isteyen, asla kirletmeyeceğini, paçalarını kıvırıp da tozlanmasına müsaade etmeyeceğini söyleyen Rafet, pantolonu giyemeden yaşama gözlerini yumuyor. Yaşlı bir adamın kullandığı traktör, Rafet’i göremiyor ve eziyor. Arkada pantolonu kardeşine vermediği için üzülen bir abi, oğluna sevgisini gösteremeyen ve pantolon alamadığı için üzülen bir baba, feryat figan içinde kendini yerden yere vuran bir anne bırakıyor. Aslında abi, yani yazar o gün kardeşine pantolonu ödünç olarak verecek, hevesini tatmin etmesini sağlayacaktır. Fakat bu mümkün olmuyor.
Siyah Pantolon hikayesi, böylesine dokunaklı, içe işleyen ve okuyanı derinden etkileyen bir hikaye.Leitmotif olarak kullanılan siyah pantolon, sevginin utanmadan, çekinmeden ve doğrudan gösterilmesi gerektiğini ortaya koyan bir hikaye. Bu dokunaklı hikayede sevgisini evlatlarına daha önce gösteremeyen baba, oğlunun arkasından şu iç parçalayıcı sözleri söylüyor:
“RAFET, BEN SENİ MEZARA DEĞİL PAZARA GÖTÜRÜP PANTOLON ALACAKTIM OĞLUM. KALK, SENİNLE PAZARA GİDELİM!”
Siyah Pantolon Öyküsü
Öykünün ana fikri, anne ve babaların utanmadan, çekinmeden çocuklarına sevgilerini göstermesi, onlara vakit ayırması. Bu bağlamda yazar, ebeveynlere insanların içine Tanrı tarafından kodlansa da sevginin öğretilebilen bir duygu olduğunu söylemek istiyor. Çocuğunuzun kendi çocuklarını sevmeyi öğrenmesi için onlara sevmenin nasıl bir şey olduğunu göstermelisiniz. Baba Rafet’i çok sevse de ona duyduğu hissi ancak cenazesinde gösterebilmiş. Onu cenazesinde kucağına alabilmiş ancak.
Siyah Pantolon Hikayesinin basın bülteni
Merhaba genç arkadaşım.
Sana bir sır vermek istiyorum. Sevginin sırrı…
Benimle birlikte sevgiyi öğrenmeye ne dersin?
Hadi o zaman, çevir sayfaları ve eşlik et bana.
Yolumuz uzun ve sevgi dolu…
“Şarkılar söyleyin sevdiklerinize. Şiirler okuyun, masallar anlatın. Sevginizi her zaman paylaşın.
Ay ışığına bakın. Yıldızları seyredin. Bir yıldız seçin. O yıldız da o ay ışığı da siz olun.
Unutmayın, sevgiyi gösterebildiğiniz kadar parlak olur, sevgiyi duyurabildiğiniz kadar ışık saçarsanız…
Her zaman sevgiyle kalarak, yıldızlar ve ay ışığı gibi ışıl ışıl parıldayın…”
Eğitimci-Yazar Alişan Kapaklıkaya, milyonların kalbinde taht kuran Siyah Pantolon Hikayesi ile çocuklarımızı duygu dolu bir yolculuğa davet ediyor.
Kitabı satın almak için tıklayınız.