Ana Sayfa Haber D. Mehmet Doğan Yaşamını Yitirdi

D. Mehmet Doğan Yaşamını Yitirdi

6 dk okunur
0
0
2
D. Mehmet Doğan yaşamını yitirdi… Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, 77 yaşında vefat etti. Detaylar Kitap Magazin‘de…

D. Mehmet Doğan Yaşamını YitirdiD. Mehmet Doğan

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, 77 yaşında vefat etti.

 ‘Batılılaşma İhaneti’ başta olmak üzere pek çok eseriyle gençliğe rehberlik eden Doğan, ‘dil’e olan adanmışlığını ‘Büyük Türkçe Sözlük’ ile taçlandırdı, “Türk dünyası kültür birliği” için büyük çaba sarf etti.

Türkçe ve Türk dili üzerine yaptığı çalışmalar, yazdığı “Doğan Büyük Türkçe Sözlük”le Türk sözlükçülüğünde önemli bir yeri olan D. Mehmet Doğan, dün vefat etti. Aralık ayında nükseden safra kesesi rahatsızlığından Ankara’da tedavi gören yazar, geçtiğimiz hafta entübe olmuştu. Doğan, bugün ikindi namazını müteakip Hacı Bayram-ı Velî Camiinde kılınacak cenaze namazının ardından Taceddin Dergahı’na defnedilecek. 1947 yılında Ankara’nın Kalecik ilçesinde dünyaya gelen Doğan, önce Ankara Gazi Lisesi daha sonra Ankara Üniversitesi Basın ve Yayın Yüksek Okulu’nun radyo-televizyon bölümünde eğitim aldı. 1972-1974 yıllarında Türk Tarih Kurumu Yeni Türkiye Araştırma Merkezi’nde çalışan yazar, askerlikten sonra Dergah Yayınları’nda yayın yönetmenliği yaptı. 1974 yılında Türkiye Yazarlar Birliğini (TYB) kuran Doğan, bir dönem TRT Genel Müdür danışmanlığı da yaptı. Yayıncılığa ara vererek Ankara’ya dönen Doğan, en büyük ve önemli çalışması olan “Doğan Büyük Türkçe Sözlük”ün hazırlıklarına başladı. Bu esnada Birlik Yayınlarını kurdu.

MEHMET ÂKİF EN BÜYÜK ÖNCELİĞİYDİ

Film yapımcılığı ve senaryo yazarlığı da yapan D. Mehmet Doğan, millî şairimiz Mehmet Akif Ersoy üzerine yaptığı çalışmalarla biliniyordu.

D. Mehmet Doğan, 2007 yılından bu yana Mehmet Âkif Ersoy üzerine Genç Safahat, Mehmet Âkif, Dönemi ve Çevresi, Mehmet Âkif Edebî ve Fikrî Akımlar başta olmak üzere yaklaşık 10 eser kaleme aldı. Farklı şehirlerde düzenlenen konferanslarda konuşmacı olarak yer aldı. 2021 yılında “Mehmed Âkif, Âsım ve Gençlik Bilgi Şöleni”nin açılışında yaptığı konuşmada neden Âkif üzerine çalıştığını şu sözlerle dile getirmişti: “Önceliği Mehmed Âkif’e veriyoruz. Çünkü o hem büyük bir eser bırakarak bizim önümüzü açıyor, aynı zamanda da fikirleriyle de bize hâlâ ilham vermeye devam ediyor.”

İLK YAZARLIK OKULUNU AÇTI

Mehmed Akif Fikir ve Sanat Vakfı, Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı’nın kurucuları arasında yer alan Doğan, 78-96 arasında TYB Genel Başkanlığını ve “Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı”nın yayın yönetmenliğini üstlendi. Doğan, 1980’den itibaren “Yeni Devir”, “Zaman”, “Yörünge”, “Vakit”, “Akit”, “Vahdet”, “Karar” ve “Gerçek Hayat” gibi yayınlarda yazılar kaleme aldı. Ömrünü Türk dünyası yazarlarını birleştirmeye vakfeden yazar, 1992’de başlattığı Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleni’ni Türk dünyası ülkelerine taşıdı. 1998’de ise “Batılılaşma İhaneti”ni yayımladı. 2000’lerde ülkemizin ilk yazarlık okulunu açtı.

Daha İlgili Makaleler Yükle
Daha Yükle Haber Servisi
Daha Fazla Yükle Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanda fayda var!

10. İzmir Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Günleri 19-20 Eylül’de

10. İzmir Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Günleri 19-20 Eylül’de… “Okuma Kült…